Home ! Zonder een kolom Wat is sterker: woord of stilte?

Wat is sterker: woord of stilte?

0

Als je over jezelf moet praten, deel wat belangrijk en duur is en wanneer het beter is om te zwijgen? Moet je altijd over je gevoelens praten? En aan wie precies?

Eerst was er een woord – ik bedoel het eerste woord dat we zeiden, toen waren er zinnen. Er zijn veel woorden.

In het begin bevonden nieuwe woorden en zinnen van alle mij en mijn ouders. Eindelijk was er een moment waarop er te veel woorden waren, en volwassenen snel dom – het is gekomen voor de adolescentie.

In de adolescentie zou ik iemand het leven kunnen leren. Ik was er zeker van dat elke persoon alles kan uitleggen, logica runt de wereld, en de waarheid kan alleen de enige zijn en zeker iedereen die wil. Het is zo leuk als alles duidelijk is.

Met welke vreugde deelde ik nieuwe boeken en nieuwe ideeën! Hoe geweldig het was om te zeggen! Maar al snel bleek de concurrentie op dit gebied gewoon van schaal te gaan.

In het beste geval wordt uw monoloog geleden, meestal onderbroken, in de derde versie beginnen uw “smart speeches” eerlijk gezegd te irriteren. “Ze weet altijd alles” – dit is helemaal geen lof.

Het is waarschijnlijk dat iemand waarschijnlijk nodig heeft, maar het is niet bekend aan wie, wanneer en waarom, en aan iedereen de zijne.

Na vergaderingen met verschillende mensen thuiskomen, streelde ik helaas de wortels van mijn favoriete boeken met het gevoel dat ik ze heeft verraden. Ik leefde afwisselend in hun werelden van de wervelkolom tot de wervelkolom.

Ze hebben me nooit geweigerd om te communiceren, zij waren hun eigen, familieleden, ze konden ruzie maken, zijn het ermee eens. Ze zouden het allemaal kunnen begrijpen. Sommigen van hen hebben de periodes van mijn leven aangeduid. Als het einde triest was, toch, alle helden van het boek begrepen wie er mis was, was gerechtigheid in de buurt, althans in de persoon van de lezer.

Het was een bedrog, het was een mythe en een luchtspiegeling, die in de realiteit opkwam, ik begreep dat de wereld van zijn gevoelens doses doseert: “Hij handelde in de detailhandel, als een kleine koopman,” vertelde Romain Rollan me dat. En hij voegde eraan toe: “Je begrijpt dit niet lang, je kunt hier nog niet langer met zich mee verzoenen.”. Iedereen kende mijn boeken, maar dit hielp geen van de mensen in de buurt. De wereld bleef leven alsof het woord niet werd uitgedrukt.

En toen viel ik stil van verwarring. Ik zweer dat ik twee jaar lang de woorden heeft gedoseerd, omdat in het 61e jaar de griesmeel werd gedoseerd door kaarten. Ik werd plotseling een heel stil meisje, al niet slechter dan Tyutchev dat het woord uitgedrukt is, is een leugen. Hij is er gewoon in geslaagd om het prachtig te zeggen.

Toen herinnerde een tiener Misha Lermontov me eraan: “Wie zal mijn menigte gedachten vertellen? Ik ben of God – of niemand “.

De wereld van mijn geliefden zou op zijn minst niet onwetend moeten zijn als iets me beledigt als ik mijn eigen interesses en verlangens heb.

Ik realiseerde me wat ik moest zeggen. Anders zul je in onuitgesproken grieven worden gebonden die niemand weet. De hoop dat anderen kunnen lezen dat gedachten klein zijn.

We hebben haast om alleen te spreken aan het begin van de kennismaking, we zijn bang voor onhandige pauzes, misschien spotten we het belangrijkste.

De mogelijkheid om een ​​pauze te behouden, zal ik je vertellen, verwant aan kunst. De pauze moet het woord wegen, niet bang maken van de gedachten en gevoelens van de gesprekspartner en precies net zo goed als geen last worden. Bijna volgens het systeem van Stanislavsky. Dit komt alleen met de mogelijkheid om de woorden en de stilte van de partner te horen.

Het vermogen om te luisteren wordt eigenlijk hoger gewaardeerd dan het vermogen om te spreken.

Ik vermoedde over de kracht van stilte aan het begin van mijn werk. Toen werkte ik niet als psycholoog. Er waren 10-15 mensen op de afdeling. De mensen bespraken actief wat ze eten en wat ze dragen, en het weer natuurlijk. Maar in deze zinloosheid werd de hoofdtaak vervuld: om niets overbodig te vertellen over jezelf. Wijsheid, ervaring en intuïtie https://libido-verhogen.com/stoornis-van-het-verlangen-libido-afwezigheid-verzwakking-intensivering/, denk ik.

Bovendien, in stilte luisteren naar een onzin, verwerf je “zoals -mede mensen” en vervul je het gebod “schaad” niet voor jezelf, wat soms belangrijk is. U trekt geen geschillen in omwille van geschillen. Dit helpt om veiligheid en waardigheid te behouden. Onzin vestigt zich soms in ons hoofd, goed als je geen tijd hebt om het uit te drukken.

Observaties van een psycholoog

Later, toen ik al als psycholoog werkte, had ik een jongen in mijn eerste groep -laten we hem Seryozha noemen. Hij gaf onze eerste lessen onder mijn tafel. Een jaar later beschouwde hij mijn kantoor al als de veiligste plek ter wereld. Geleidelijk werd zelfs de leider van onze groep.

Moeder citeerde Seryozha, ze maakte zich zorgen over slecht handschrift en “luiheid” in de lessen. Ze herhaalde elke receptie: “Je geeft geen advies. Wat doe je met hem?”

Ondertussen was het advies: “Begin zorgvuldig te luisteren. Luister naar het einde, en dit is het belangrijkste tot nu toe “.

Ze was geïrriteerd, ze geloofde trouwens niet, ze geloofde nooit. Er waren alleen regels in hun familie, vrije tijd werd als bijna een misdrijf beschouwd, niemand werd geaccepteerd om te luisteren.